kleedgeld

Voor pubers is kleding erg belangrijk, want ze willen gezien worden, meegaan met de rest en opvallen. Daarnaast willen ze ook graag verantwoordelijk zijn en zelf hun kleding uit kunnen kiezen. Daarom krijgen veel kinderen vanaf 12 of 13 jaar kleedgeld. Je zorgt er op die manier niet alleen voor dat ze een stukje meer verantwoording krijgen, want zij moeten er nu voor zorgen dat er geschikte en passende kleding in de kast ligt, maar daarnaast is het ook handig. Op die manier kan je kind namelijk leren hoeveel geld kleding kost, en wat er gebeurt als je het kleedgeld niet uitgeeft aan kleding, maar aan een nieuwe game bijvoorbeeld.

Hoeveel geld geef je?

Hoeveel geld je kind dan precies krijgt, is natuurlijk afhankelijk van verschillende punten. Jouw budget moet het toe kunnen laten je kind kleedgeld te geven, maar ook moet er gekeken worden naar wat er allemaal voor dat geld gehaald moet worden. Gemiddeld ben je voor een complete set ongeveer 50 euro per maand kwijt. Met een complete set wordt alles bedoeld, van ondergoed tot jas en alles daar tussenin.

Spreek jij echter af met je puber dat hij geen schoenen en jassen hoeft te kopen, of geen bad- sportkleding, dan kan dit bedrag uiteraard aangepast worden. Ook de leeftijd speelt mee, want een kind van 12 geeft waarschijnlijk nog niet zoveel uit aan kleding als een kind van 16 jaar. Onderstaand vind je een lijstje met de gemiddelde bedragen per leeftijd volgens het Nibud:

  • 12 jaar: 30 tot 45 euro
  • 13 jaar: 45 tot 50 euro
  • 14 jaar: 50 euro
  • 15 jaar: 50 tot 55 euro
  • 16 jaar: 55 tot 60 euro
  • 17 jaar: 60 euro
  • 18 jaar: 65 euro

Uiteraard is dit een gemiddelde en dien je voor jezelf te kijken of dit haalbaar is. Vanaf 15 jaar gaan kinderen vaak werken, en vullen ze het bedrag voor het kleedgeld zelf aan. Ook kun je er op dat moment voor kiezen geen kleedgeld meer te geven, maar dit wordt niet vaak gedaan.

Kleedgeld en zakgeld

Geef je naast kleedgeld ook nog zakgeld, dan zou je dit ook kunnen combineren. Kies bijvoorbeeld voor een balans waarbij er genoeg geld is voor kleding maar ook om leuke dingen te kunnen doen of te kunnen sparen voor een game. De meeste scholieren krijgen maandelijks hun kleedgeld maar je zou er ook voor kunnen kiezen dit om de maand te doen, zeker wanneer er ook maandelijks zakgeld wordt gegeven. Daarnaast is een ander goed moment om kleedgeld te geven ook wanneer je de kinderbijslag ontvangt. Echter zit je dan wel met het nadeel dat je kind direct voor drie maanden geld krijgt. Kijk hiervoor dus vooral naar je kind; denk je dat hij in staat is dit over drie maanden te verdelen, of is de kans groot dat het al binnen een week op is?

Lees ook: Op deze manier kun jij je nagels versterken