De symptomen voor een hernia zijn vaak heel verschillend, maar de eerste klacht is vrijwel altijd pijn hebben aan de onderrug. Een hernia drukt op de zenuwen in je rug, daarom kan het ook zo zijn dat de pijn uitstraalt naar één of beide benen. Dit gaat dan vaak samen met krampen in je spieren, met als gevold dat de kromming in je wervelkolom verandert. Dit wordt vaak opgemerkt doordat je voorovergebogen gaat staan, of naar links of rechts gaat hellen.
Soms wel pijn, soms niet
Bij een hernia is het daarnaast zo dat de hevigheid van de pijn erg wisselend is. Het ene moment heb je vrijwel geen pijn, terwijl het andere moment de pijn zo erg is dat dit je remt in je dagelijkse bezigheden. In vrijwel de meeste gevallen zal de pijn in je onderrug uiteindelijk verdwijnen. De pijn in je benen daarentegen, blijft bestaan en zal zelfs erger worden. Op het moment dat de rugklachten verdwijnen betekent dit dus niet dat de hernia over is.
Waar herken je een hernia aan?
Een hernia wordt vaak herkent aan de volgende symptomen, al hoef je ze niet allemaal te ondervinden om ook daadwerkelijk een hernia te hebben:
- Er is vrijwel altijd sprake van pijn in de onderrug.
- Een uitstralende pijn naar de benen, rug of de bil is mogelijk. Ook kan de pijn zich uitstrekken tot onder de knie en soms zelfs tot in de voet.
- Wanneer je hoest, niest of perst wordt de pijn erger.
- Vaak wordt de pijn erger wanneer er een zenuw op spanning staat. Dit kan getest worden door op je rug te gaan liggen en je pijnlijke been gestrekt op te tillen.
- De peesreflexen kunnen verminderd zijn.
- Met gestrekte knieën is het lastiger bukken en daarnaast kun je minder ver met je vingers bij de grond komen.
Wil je er zeker van zijn of je een hernia hebt, dan is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Hij zal je vervolgens doorverwijzen naar het ziekenhuis voor het maken van een MRI-scan. Hierop is duidelijk te zien of je wel of geen hernia hebt.