dakgoot schoonmaken

De binnenkant van ons huis trakteren we regelmatig op een flinke poetsbeurt. Maar de buitenkant van je woning heeft ook aandacht nodig. Zo moet je eigenlijk minstens één keer per jaar de dakgoot schoonmaken. Maar hoe pak je zo’n klus het beste aan? We helpen je op weg: met deze 3 tips maak je sneller én makkelijker de buitenkant van je huis schoon.

1. De schoorsteen vegen

Van een open haard, houtkachel of pelletkachel kun je enorm genieten. Niks lekkerder dan op een gure herfst- of winteravond bij het gezellige haardvuur zitten. Maar om onbezorgd te kunnen blijven stoken is de schoorsteen onderhouden een must. Vuil in de schoorsteen kan namelijk allerlei problemen veroorzaken. Van rook of brand in huis tot koolmonoxidevergiftiging. De oplossing: minimaal één keer per jaar schoorsteenvegen. Dit is een vak apart: het vuil en de aanslag in het rookkanaal krijg je zelf niet zomaar weg. Schakel daarom een professionele schoorsteenveger in.

2. De dakgoot schoonmaken

In het najaar komen je dakgoten vol te zitten met allerlei resten. Denk aan herfstbladeren, modder, mos en ander vuil. Als je deze resten er niet uithaalt, dan kunnen je goten het regenwater niet meer goed opvangen en verstopt raken. Hierdoor kun je te maken krijgen met vervelende vochtproblemen, schimmel en lekkages. Maak de goten daarom op tijd vrij. December is een mooie maand om dit te doen, dan is het grootste deel van de bladeren van de bomen gevallen.

Je kunt de dakgoten zelf schoonmaken of de klus uitbesteden aan een loodgieter. Een paar tips als je zelf het dak opgaat:

  • Wacht tot het een paar dagen niet heeft geregend. Natte bladeren uit de goten halen is een stuk lastiger.
  • Draag altijd handschoenen zodat je handen beschermd zijn. Er kunnen scherpe stukjes in de goten liggen.
  • Hang een grote emmer aan de ladder en schep daar de bladeren in.
  • Check of je regenpijp schoon is en haal de bladvanger leeg.
  • Zijn de goten leeg? Spuit ze dan schoon met een tuinslang en controleer of het water goed wegloopt.

3. Groene aanslag verwijderen

Mos op je tuintegels of algen op de oprit zijn nooit een prettig gezicht. Het wekt niet alleen een onverzorgde indruk: de groene aanslag kan ook tot linke situaties leiden. Als het kwik daalt of als het regent, dan kan het laagje mos er namelijk voor zorgen dat de tegels spekglad worden. En als er mos op je dakpannen zit, dan kan je dak hier op den duur zelfs door beschadigen. Verwijder groene aanslag daarom regelmatig. Je kunt dit makkelijk doen met een hogedrukspuit. Of gebruik wat soda en groene zeep om de aanslag eraf te schrobben.