kiespijn

Kiespijn hebben is heel erg vervelend. Eten en drinken doe je bijna niet omdat je bang bent dat het daar erger van wordt. Ook probeer je waarschijnlijk verschillende huis-, tuin- en keuken middeltjes om de pijn te verzachten of je neemt pijnstillers. Vaak doet dit laatste wel iets, maar kun je door de pijn alsnog niet goed slapen. Meestal komt de pijn bij een gaatje vandaan maar het kan ook zijn dat er een wortel bloot ligt. Zeker wanneer je al een tijdje niet bij de tandarts bent geweest is deze kans aanwezig. Daarnaast kan het ook nog liggen aan een verstandskies die doorkomt, of die aan het drukken is. In dat geval is het vaak nodig dat je verstandskies verwijderd wordt. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een abces in je kaak of door ontstoken en teruggetrokken tandvlees.

Infecties in je mond

Wanneer je irritaties in je mond hebt kan dit ook komen door een infectie. Dit kan veroorzaakt worden door het dragen van een beugel of kunstgebit, maar ook wanneer je één of meerdere afgebroken tanden hebt. Er kan dan een virus, schimmel of bacterie in je mond ontstaan, en daarnaast kun je last hebben van blaasjes, aften of vlekjes op het slijmvlies. In principe gaan deze irritaties binnen een week vanzelf weer weg. Is dit echter niet het geval, dan is het aan te raden een bezoek te brengen aan de tandarts.

Natuurlijke middeltjes tegen kiespijn

Het staat vast dat je snel weer van je kiespijn af wilt. Naast dat het pijnlijk en vervelend is, beïnvloed het ook je dagelijkse gang van zaken. Je kunt je niet goed concentreren op je werk, bent telkens manieren aan het verzinnen om minder pijn te hebben en je kunt er ook vermoeider door zijn. Naast de kloppende en scherpe pijn in je tand of kies kun je ook een zwelling hebben, kan er pus uit de ontstoken tand of kies komen en kun je zelfs hoofdpijn en koorts krijgen.

Een bezoek aan de tandarts is de enige manier om echt van de pijn af te komen, maar wanneer je hier niet direct terecht kunt wil je toch graag de pijn verlichten. Gelukkig zijn hier een aantal natuurlijke huismiddeltjes voor te vinden. Onderstaand vind je er een aantal:

  • Zoutoplossing; je mond spoelen met warm water waar een flinke schep zout in zit. Dit kun je zo vaak herhalen als nodig is en verminderd vaak de pijn veroorzaakt door een verstandskies of afgebroken tand.
  • Een wattenbolletje drenken in appelcider azijn, witte azijn, vanille-extract of pepermunt-, citroen- of amandelextract en deze op de zere plek leggen.
  • Oregano olie mengen met warm water of olijfolie en hier een wattenbolletje in dopen. Deze vervolgens op de zere plek leggen.
  • Twee druppels tea tree olie op een watje doen en deze op de pijnlijke plek leggen of zes druppels in warm water doen en hiermee spoelen.
  • Je mond spoelen met mondwater met een hoog alcoholpercentage of met wodka, rum of whisky.
  • Kauwen op een stukje gember, muntblaadjes of een part limoen/citroen. Ook een knoflookteentje op de zere plek leggen kan helpen.
  • Vers gesneden ui op en rond de pijnlijke plek leggen of een wattenstaafje dippen in het sap van de ui en deze op de zere plek leggen.
  • Een warm theezakje op de kies of tand leggen kan helpen, de tannine uit theebladeren hebben een verdovende eigenschap. Ook kruidnagel kan hierbij helpen.

Lees ook: Cookies verwijderen, hoe doe je dat?