AI

AI staat voor Artificial Intelligence en heeft tegenwoordig behoorlijk wat invloed op ons leven. AI zit namelijk in onze telefoon en helpt ons onder andere met het online shoppen, onderzoek doen en het stellen van een medische diagnose. Wat het precies is en wat de voordelen zijn lees je in dit artikel.

Wat is AI precies?

Heel simpel gezegd is het een concept waarbij verschillende computers taken uitvoeren. Deze taken zouden normaal gesproken enkel door mensen gedaan kunnen worden omdat hier menselijke intelligentie voor nodig is. Hiervoor bestaan twee varianten waarbij de narrow-variant al aardig in ons leven is ingeburgerd. Hierbij kun je denken aan robot-stofzuigers en -grasmaaiers, maar ook zoekmachines en spamfilters. Ook wordt deze variant ingezet bij stem- en gezichtsherkenning en het signaleren van patronen.

De tweede variant is de general-variant. Deze variant van kunstmatige intelligentie is volledig ontwikkeld en zou in de toekomst moeten kunnen bestaan zonder dat daar een mens aan te pas komt. Dit klinkt nu nog als iets dat niet kan gebeuren, maar zal steeds dichterbij komen.

Voorbeelden van Artificial Intelligence

Nu AI zijn intrede in ons leven heeft gedaan zal de impact hiervan alleen maar groter worden. Er komen steeds meer producten op de markt die gebruik maken van AI, waardoor het steeds lastiger zal zijn dingen op te noemen die niet met AI werken. Een aantal voorbeelden van producten die met Artificial Intelligence werken zijn:

  • Zelfrijdende auto’s.
  • Taal en spraak, zoals Google Translate. Spraak leidt in combinatie met AI tot Siri, Alexa en Google Assistant.
  • Patronen herkennen
  • Robotica en IoT

De voordelen van AI

AI zorgt ervoor dat ons leven makkelijker wordt, en dus hangen er ook behoorlijk wat voordelen aan. Dit zijn onder andere:

  • Bereikbaarheid – AI robotica kan het werk van je overnemen op plekken waar het niet veilig is. Denk aan plekken waar het giftig is, schadelijk of gevaarlijk.
  • Nauwkeurigheid – Dit gaat vooral over het verwerken van grote hoeveelheden data. Een dokter bijvoorbeeld, kan nooit elk onderzoek lezen die gepubliceerd is. AI kan dat wel.
  • Terugkerende, handmatige taken – Saaie taken kunnen overgenomen worden van mensen zodat zij zich kunnen richten op meer belangrijke taken.
  • Gemak – Denk hierbij vooral aan slimme thermostaten en applicaties die het klantcontact verbeteren zodat jij bijvoorbeeld nog makkelijker een vlucht kan boeken.

Lees ook: Welke extensie is nou echt handig voor Chrome?