woonkamer

Ben je die kleur op de muur echt zat aan het worden, en wil je graag wat anders? Dan is het tijd om de woonkamer eens aan te pakken. Veel mensen doen dit in het voorjaar, wanneer de lentekriebels opkomen en iedereen begint aan de voorjaarsschoonmaak. Maar hoe begin je? Het is makkelijker dan je denkt, maar heeft wel enige voorbereiding nodig. Wij vertellen het je in dit artikel.

De juiste kleur bepalen

Het begin is natuurlijk het bepalen van de juiste kleur, want je wil wel dat dit past bij de rest van je woning. Kijk dus goed naar de kleuren die je nu hebt, en de kleur die je graag zou willen. Past dit bij elkaar? Ben je erg trendgericht, dan kun je ook op zoek gaan naar de trendkleuren van dit moment.

De woonkamer voorbereiden

Het is belangrijk dat je genoeg ruimte hebt om te schilderen, dus zet al het meubilair aan de kant. Zorg er voor de zekerheid voor dat je hier ook een zeil overheen legt, zodat je er zeker van kan zijn dat hier geen verf op terecht kan komen. Vervolgens plak je de vloer af, net als de randen, het plafond, kozijnen, plinten en deurposten.

Nadat je dit allemaal gedaan hebt is het tijd om de muren schoon te maken. Dit kun je het beste doen door ze te ontvetten. Hier zijn speciale verfreinigers voor, maar het kan ook heel eenvoudig met een emmer water en wat ontvetter. Door de muren goed schoon te maken zal de verf straks beter hechten, wat een mooier resultaat geeft.

De muren schilderen

Nadat je de muren in de woonkamer hebt schoongemaakt is het tijd om ze in de voorstrijk te zetten. Dit is belangrijk, want binnenmuren hebben vaak een zuigende werking. Door de voorstrijk aan te brengen wordt dit minder en zorgt er voor een mooi en vlak resultaat.

Wanneer dit helemaal droog en overschilderbaar is kun je gaan beginnen met het verven van de muren. Roer hiervoor wel eerst de verf goed door zodat je een egaal resultaat krijgt. Begin vervolgens met de hoeken en randen, met een kwast. Daarna kun je met een verfroller de rest van de muren gaan verven. Doe dit eerst van links naar rechts, en daarna van boven naar beneden. Vervolgens ga je nog twee of drie keer over elke baan heen met de roller.

Lees ook: De voordelen van gemberthee