kamers

Gaat je kind binnenkort studeren? Dan betekent dit waarschijnlijk ook dat hij op kamers gaat. Een nieuwe fase in zijn leven, maar ook zeker in die van jou. De kans is groot dat je je afvraagt hoeveel dat nou maandelijks gaat kosten want dat dit tegenwoordig duurder is dan in jouw tijd het geval was, is duidelijk. In dit artikel laten wij je zien hoeveel het kost om anno 2021 op kamers te gaan.

In een studentenhuis op kamers gaan

De grootste kostenpost is straks de maandelijkse huur voor de kamer. De meeste studenten kiezen ervoor om op kamers te gaan in een studentenhuis, want zo ervaar je het studentenleven op zijn best. Waar je gaat studeren bepaalt ook waar je komt te wonen, en de prijzen van kamers verschillen behoorlijk. Voor de huur kun je het beste rekening houden met €450 per maand. Ga je echter in Amsterdam wonen, dan ligt de huurprijs eerder rond de €550 per maand.

De wekelijkse boodschappen

Op kamers gaan betekent ook dat jij je eigen boodschappen moet gaan doen, al dan niet met je andere huisgenoten. Je kan natuurlijk elke dag naar de snackbar lopen maar dit is financieel niet te doen en daarnaast is het ook zeker niet gezond voor je. En dus zou je naar de winkel moeten, en thuis eten moeten koken. Natuurlijk kun je een paar pakjes noodles halen, maar als je dit elke dag moet eten gaat het uiteindelijk ook echt wel tegenstaan. Qua boodschappen kun je dus het beste rekening houden met zo’n €200 per maand.

Op kamers gaan en je zorgverzekering betalen

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd bij je ouders maar zodra je 18 wordt mag je zelf je zorgverzekering gaan betalen. Deze is verplicht, en zal je dus ook niet onderuit kunnen komen. Gemiddeld ben je €119 kwijt aan de zorgverzekering per maand, al kan dit bedrag afwijken. Bijvoorbeeld wanneer je aanvullend verzekerd bent, of je eigen risico hebt aangepast. Gelukkig hoeft die €119 niet helemaal betaald te worden, want er is ook nog zorgtoeslag. Deze wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Verdien jij ongeveer €400 per maand, dan zal je ongeveer €100 zorgtoeslag krijgen waardoor je uiteindelijk maar €19 per maand hoeft te betalen aan de zorgverzekering.

Collegegeld- en boeken

Studeren is niet gratis, dat weten we allemaal. Je zal dan ook elk jaar een bijdrage moeten betalen in de vorm van collegegeld. Dit is ongeveer €2.100 per jaar, wat neerkomt op €175 per maand. Daarnaast moeten er ook studieboeken komen wil je de studie ook echt kunnen volgen. Hoeveel je hier precies voor kwijt bent ligt aan de studie die je gaat doen en of je de boeken tweedehands kunt krijgen of niet, maar gemiddeld ben je zo’n €750 per jaar kwijt aan schoolmateriaal. Dit komt neer op €63 per maand. In totaal ben je dus per maand ongeveer €238 kwijt aan schoolmateriaal en collegegeld.

Overige kosten wanneer je op kamers gaat

Naast de bovenstaande vaste kosten zijn er ook nog kosten die je voor een groot deel zelf in de hand hebt. Denk hierbij aan de kosten voor het openbaar vervoer, je smartphone-abonnement, kleding en schoenen, de sportschool en natuurlijk geld voor een avondje stappen, je Netflix & Spotify account en die ene nieuwe game die je graag wilt hebben. Gemiddelde kosten hiervoor zijn:

  • Openbaar vervoer – €59 per maand
  • Smartphone-abonnement – €27,50 per maand
  • Kleding en schoenen – €49 per maand
  • Sportschool, uitgaan, overige – €170 per maand

Lees ook: Hoeveel geld zet je opzij voor onverwachte kosten?