VPN

Het VPN-gebruik in Nederland neemt steeds meer toe, maar hoe komt dat precies? dit komt in de eerste plaats omdat het gebruiken van VPN een aantal goede voordelen heeft. Niet alleen is je privacy beter beschermd en ben je beschermd tegen hackers. Je kunt ook de geografische blokkades omzeilen waardoor je ook in het buitenland naar NPO kunt kijken via bijvoorbeeld Ziggo Go of T-mobile tv.

Wat is de beste VPN-aanbieder?

Wanneer je een VPN-aanbieder wilt kiezen, heb je een keuze uit meer dan 100 diensten. Maar welke aanbieder biedt jou de beste VPN? Uiteraard is dit voor iedereen verschillend. Maar je doet er wel goed aan onderstaande aandachtspunten mee te nemen in je zoektocht naar de beste VPN.

  • Je doet er goed aan een dienst te kiezen die OpenVPN ondersteunt, omdat dit het veiligste is.
  • Kijk ook naar het vestigingsland. Wanneer je een VPN-dienst hebt uit de VS of uit een land dat een samenwerkingsverband heeft met de VS, kan het zijn dat er wordt meegekeken door overheidsdiensten.
  • De beschikbaarheid van eigen software voor verschillende apparaten kan ook per aanbieder verschillen. Veel aanbieders hebben namelijk wel een eigen software voor Windows, maar een app voor iOS of Android niet altijd. Zonder zo’n app of software moet je dit zelf handmatig instellen, wat lastiger is.
  • Het aantal servers en in welke landen ze staan is ook goed om naar te kijken. Nederlandse servers zijn gewenst voor een hogere downloadsnelheid in Nederland en voor het kijken van Nederlandse tv online vanuit het buitenland.
  • Diensten die je gegevens opslaan of analyseren kun je beter vermijden. Dat een aanbieder in zijn advertentie zegt dat jij je niet hoeft in te loggen betekent niet dat er ook niets wordt opgeslagen.
  • Wil je betalen met de meeste anonimiteit, dan betaal je met bitcoin. Heb je dat niet, en ben je ook niet in het bezit van een creditcard? Kies dan een aanbieder die iDeal of Paypal ondersteunt.

Online veiligheid en privacy

Wanneer je op een publiek wifinetwerk zit kan de netwerkbeheerder je gegevens inzien. Maar ook een hacker kan via deze weg jouw gegevens onderscheppen. Ook wanneer je versleutelde websites bezoekt is dit mogelijk. Bij het gebruik van VPN is je gehele verbinding versleuteld. Op deze manier kun jij veiliger internetbankieren of je e-mails lezen via de wifi. Ook kunnen derde partijen zoals internetproviders, overheidsdiensten en advertentiebedrijven je minder goed volgen wanneer je VPN gebruikt. Ook is het aan te raden een adblocker te installeren, deze blokkeert volgcookies. Ook wordt VPN vaak gebruikt om anoniemer te kunnen downloaden vanuit illegale brommen, zoals films en series van bittorent websites.

Blokkades omzeilen

Het kan zijn dat een tv-omroep zijn online-tv afschermt voor buitenlanders. Dit betekent dus ook dat, wanneer jij op vakantie bent in het buitenland, je niet naar Nederlandse tv kunt kijken. Door het gebruik van VPN kan dit echter wel. Je kunt namelijk doen alsof je in Nederland bent, zodat je ook op vakantie naar je favoriete programma’s kunt kijken. Wel is het zo dat door censuur je in China, Rusland en Turkije bepaalde websites niet kunt bereiken.

Conclusie

Wanneer jij graag in een veiligere omgeving wilt kunnen internetten, zonder dat er een hacker bij jouw gegevens kan komen, doe je er goed aan VPN te gaan gebruiken. Ook wanneer je graag anoniem wilt zijn of niet gevolgd wil worden door bijvoorbeeld overheidsdiensten doe je hier goed aan. En als je op vakantie graag je favoriete programma’s wilt blijven kijken, kun je dit met VPN doen doordat je de blokkades omzeilt en kunt doen alsof je in Nederland bent.

Lees ook: Voor welke smartphone ga jij?