thuisdiner

Qualitytime is belangrijk. Met je partner, maar ook met je beste vrienden en familie. Wil jij graag een perfect thuisdiner organiseren voor een klein gezelschap, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel geven wij je een aantal tips die je kunnen helpen bij het aankleden van de tafel.

Zorg voor bijpassend servies

Je wilt natuurlijk dat op een avond als deze, alles er perfect uitziet. Dit lukt alleen niet als de borden van elkaar afwijken, er hoekjes af zijn en er verschillende glazen op tafel staan. Het is niet voor niets dat onze moeders en oma’s altijd het ‘dure servies’ uit de kast trokken met de feestdagen; dit servies was namelijk nog puntgaaf waardoor de tafel er meteen een stuk georganiseerder uitzag.

Je doet er dus zeker goed aan ervoor te zorgen dat alle borden hetzelfde zijn, en er geen stukjes zijn afgebroken. Ligt het binnen je budget, dan zou je zelfs nieuwe borden aan kunnen schaffen. Deze kun je vervolgens gebruiken met alle feestdagen, zodat ze ook niet onnodig in de kast blijven staan. Ook het glaswerk dient allemaal hetzelfde te zijn. Wil je graag kwalitatieve, mooie glazen aanschaffen? Dan zijn Spiegelau glazen een echte aanrader. Niet alleen zijn deze stevig en stijlvol, maar het assortiment is ook nog eens groot waardoor je meer keuze hebt.

Tafelkleed en servetten

Bij een perfect thuisdiner hoort natuurlijk een perfect gedekte tafel, en dat begint al bij het tafelkleed. De kleur van het kleed zorgt direct voor de sfeer die jij neer wilt zetten, maar het moet wel passen bij de rest van de omgeving. Heb jij je tafel staan in een kamer met alleen maar rustige en natuurlijke tinten? Dan is het aan te raden het kleed in diezelfde kleurstelling aan te schaffen. Je servetten koop je het liefst in dezelfde kleur als het kleed. Is dit niet mogelijk? Kijk dan welke servetten het dichtst bij het kleed in de buurt komen, zodat het een geheel blijft.

Wat zet je op tafel?

Wat je verder nog aan aankleding op tafel zet, is een beetje afhankelijk van de grootte van je tafel en het aantal gasten. Heb je ruimte genoeg, dan zou je een mooi bloemstuk in het midden van de tafel kunnen zetten. Heb je een gemiddelde tafel, dan is het juist aan te raden dit niet te doen. De kans is groot dat je dit later weer weg moet halen, omdat er anders geen plek is voor het eten. Wat je in plaats daarvan wel zou kunnen doen, is karaffen met drinken neerzetten. Een karaf met water, en de andere twee met witte en rode wijn bijvoorbeeld.

Denk ook na over het eten zelf. Heb je couverts vooraf, of misschien wel tapas? Dan zou dit prima op tafel kunnen. Grote schalen eten is echter af te raden, tenzij het een bijgerecht is. Je kunt het voor-, hoofd- en nagerecht dus het beste op een bord serveren, zodat het niet onnodig veel plek in beslag neemt. Bovendien staat het dan ook minder rommelig.