muurlogo van een bank

Ga je aan de slag als zelfstandige zonder personeel (zzp’er)? Dan ben je ineens zelf verantwoordelijk voor jouw inkomen. Daarnaast moet je nog een groot aantal andere zaken regelen voordat je van start kunt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Overweeg daarnaast om een zakelijke rekening te openen. Omdat zo’n rekening niet verplicht is voor zzp’ers, twijfel je mogelijk of je zo’n rekening nodig hebt. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vertellen wij jou namelijk wanneer het slim is om als zzp’er een zakelijke rekening te openen.

Open direct een zakelijke rekening

Wanneer je net begonnen bent als zzp’er heb je misschien nog niet veel klanten. In dat geval is er mogelijk ook niet bijzonder veel betalingsverkeer. Daarom kunnen wij ons voorstellen dat je twijfelt of het nodig is om direct een zakelijke rekening te openen. Mogelijk wil je eerst kijken of je jouw privérekening hiervoor kunt gebruiken. Er zijn inderdaad zzp’ers die dit doen, maar in principe mag dit bij de meeste banken niet. Waarom niet? Omdat er in hun algemene voorwaarden vaak vermeld staat dat je geen zakelijk geld mag ontvangen op een persoonlijke rekening.

Heb jij je als zzp’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan raden wij je aan om ook direct een zakelijke rekening te openen. Doordat je zakelijk geld op een aparte rekening ontvangt, lopen zakelijke en particuliere geldstromen niet door elkaar. Dit maakt het een stuk overzichtelijker. Als je iets wilt weten, hoef je niet eerst uit te zoeken welke betalingen zakelijk en welke privé zijn. Hierdoor kost het je aanzienlijk minder tijd om de administratie van jouw bedrijf op orde te houden.

Voordelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers

Hierboven haalden we al aan dat een zakelijke rekening je helpt om jouw administratie overzichtelijk te houden. Je scheidt zakelijk geld en privégeld immers van elkaar door hier verschillende rekeningen voor te gebruiken. Dit is overigens niet de enige reden om een zakelijke rekening te openen. Zo’n rekening draagt namelijk ook bij aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf. Hoe dit komt? Doordat zo’n rekening op naam van jouw bedrijf staat in plaats van op jouw eigen naam. Als een klant geld overmaakt naar jou overmaakt, komt de bedrijfsnaam op zijn afschrift te staan. Hierdoor weet hij direct om wat voor een betaling het gaat.

Hoe open ik een zakelijk rekening?

Sta je op het punt om als zzp’er aan de slag te gaan? Open dan direct een zakelijke rekening. Niet iedere startende ondernemer weet hoe hij dit doet. Gelukkig is dit niet bijzonder lastig. Bij de meeste banken kun je tegenwoordig namelijk wel een zakelijke bankrekening openen. Hier hoef je de deur meestal niet voor uit, want je kunt alles online regelen. Voordat je een zakelijke rekening opent, moet je eerst een pakket kiezen. Kies nooit lukraak een pakket, maar verdiep je goed in de inhoud. Op deze manier voorkom je dat je spijt krijgt van de zakelijke rekening die je opent.