vriendschappen

Voor sommige mensen kan het erg lastig zijn vriendschappen te onderhouden. Dit kan komen door nare ervaringen in het verleden, het moeilijk kunnen vertrouwen van mensen maar ook doordat je zelf weinig vertrouwen hebt en bang bent dat mensen jou niet volledig mogen. Vaak is dit allemaal niet nodig, want als mensen echt niet geïnteresseerd zijn in je, dan is dit vaak duidelijk te merken. Maar hoe onderhoud je vriendschappen dan wel? Dat vertellen we je in dit artikel.

Weet wie je vrienden zijn

Dit klinkt raar, maar is misschien wel de beste tip. De ene vriend is de andere niet. Waar je met de ene graag uitgaat, stort je bij de ander weer graag je hart uit. Het is dus belangrijk om voor jezelf te weten welke vriend je waarvoor hebt.

Blijf contact houden met je vriendschappen

Het gaat er bij vriendschappen niet om hoe vaak je iemand ziet of spreekt, maar of dat contact eerlijk en oprecht is. Wel is het goed om je contacten te onderhouden. Ook wanneer je even niet wilt gaan sporten met degene waar je dat altijd mee doet, is het dus alsnog belangrijk contact te blijven houden. Doe je dit niet, dan zal het contact al snel verwateren omdat de ander denkt dat het allemaal van zijn kant af moet komen. Zo raar je vriendschappen kwijt, en dat is wat je juist niet wilt.

Toon interesse

Ook het interesse tonen in de ander is heel erg belangrijk. Praat dus niet altijd alleen maar over je eigen leven maar vraag ook oprecht naar de ander. Heb je het idee dat de ander ergens mee zit, vraag dan wat er aan de hand is. Maar bijvoorbeeld ook wanneer de ander een nieuwe baan heeft, of een nieuwe functie. Toon dan interesse door te vragen hoe het gaat, wat hij ervan vindt en wat de werkzaamheden zijn.

Wees vooral jezelf bij vriendschappen

Het is nergens voor nodig jezelf anders voor te doen, dat is niet waarom zij jou als hun vriend hebben gekozen. Zorg er dus voor dat je altijd jezelf bent en blijft. Je ineens anders voor gaan doen kan erop lijken dat je een ander wilt zijn, terwijl je dat helemaal niet wilt. Maar ga je ook niet aanpassen aan het gedrag van een ander omdat je anders bang bent dat je er niet bij hoort.

Maak tijd voor je vrienden

Het is erg belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken, zeker wanneer je deze vriendschap graag wilt houden. Krijgt een vriend van jou telkens te horen dat je druk bent of al andere afspraken hebt, dan zal hij al snel denken dat je niet af wilt spreken. Zo verlies je het contact al snel uit het oog.

Lees ook: Een kasteel bezoeken in Nederland