boeken

Wie een puber in huis heeft weet hoe lastig het is om hen achter een beeldscherm vandaan te krijgen. Er zijn veel series en films die ze graag willen zien om mee te kunnen praten met vrienden, maar daarnaast zijn ook YouTube en social media ontzettend populair.

Hoe zorg je er dan voor dat ze ook eens een boek gaan lezen? Tegenwoordig zijn er namelijk steeds minder kinderen die lezen en dat is zonde! Door het lezen van een boek kun je namelijk helemaal opgaan in je eigen fantasie, wat voor een kind juist zo belangrijk is. Met de tips in dit artikel lukt het je misschien wel om je puber weer aan het lezen te krijgen.

Zorg voor meer plezier in het lezen

Het is algemeen bekend dat je iets vaker doet wanneer je er plezier aan hebt. Zorg er daarom dus voor dat je kind er plezier aan heeft wanneer hij een boek gaat lezen. Scholen hebben nog vaak een standaard leeslijst waarop meestal boeken staan die niet goed aansluiten bij de fantasiewereld van je kind. Daarom is het een goed idee boeken aan te schaffen die vallen onder de ‘young adult’ boeken. Dit zijn boeken over en voor leeftijdsgenoten en de kans is groot dat ze daarin veel herkenning vinden.

Ga je kind niet dwingen

Het slechtste wat je kan doen, is je kind dwingen om te gaan lezen. Dit werkt averechts en zorgt er juist alleen maar voor dat ze het vooral niet willen doen. Hoe meer jij erop hamert dat je kind een boek moet gaan lezen, hoe meer afstand hij gaat creëren. Laat je kind zelf een categorie bepalen en een boek uitkiezen. Op die manier weet je zeker dat het boek aansluit bij je kind, en is de kans veel groter dat hij het boek ook echt gaat lezen.

Zorg voor verschillende boeken

Waarschijnlijk denk je dat je puber niet mee wilt naar de boekhandel of de bibliotheek, maar toch kan dit heel positief uitpakken. Zeker in een bibliotheek staat lezen centraal en word dit gezien als iets positiefs. Dit is belangrijk voor je kind want zo ziet hij dat hij niet de enige is. Laat hem zoeken tussen de verschillende categorieën en laat hem een aantal boeken mee naar huis nemen. Zo is er voldoende keuze. Pak daarnaast zelf ook regelmatig een boek want zien lezen doet lezen!

Praat over de gelezen boeken

Toon interesse in het boek dat je kind gelezen heeft. Door samen de boeken door te nemen weet je wat jouw kind leuk vindt om te lezen, maar leert je kind ook dat een verhaal op deze manier overbrengen ook goed is voor zijn fantasie. De honger naar goede verhalen is bij jongeren groot, daarom kijken ze ook zo graag films en series. Een boek is minstens zo leuk, juist omdat je dan zelf een fantasiewereld kan creëren.

Lees ook: Educatieve websites om op een leuke manier te leren