mentale gezondheid

Als het gaat om fysieke gezondheid is daar veel advies over te vinden. Denk aan welke voeding gezond voor je is en je helpt bij het afvallen, hoe je moet sporten en welke oefeningen je het beste kunt doen, en hoe je zorgt voor een goede nachtrust. Maar als het gaat om je mentale gezondheid is hier lang niet zoveel over te vinden, terwijl dat zeker net zo belangrijk is. In dit artikel vertellen wij je daarom hoe jij zorgt voor een goede mentale gezondheid.

Wat is mentale gezondheid?

Laten we bij het begin beginnen want, wat is mentale gezondheid precies? Mentale gezondheid heeft invloed op hoe jij dagelijks functioneert maar ook op je gemoedstoestand. Zo zorgt het voor het geheugen, je concentratievermogen en het leervermogen. Een ander belangrijk punt is dat het je ook helpt om beter met stress om te kunnen gaan. Dit is belangrijk, want het zit niet iedereen altijd mee, en een mentale gezondheid kan je helpen deze tegenslagen juist op te vangen.

Hoe zorg je dan voor mentale gezondheid? Daar zijn veel dingen voor te bedenken. Onderstaande punten zijn dingen die jij zelf kan doen om je mentale gezondheid te verbeteren maar ook goed te houden.

Zorg ervoor dat je positief blijft denken

Wat wij dagelijks denken is van grote invloed op hoe wij ons die dag voelen en dus draagt het bij aan je mentale gezondheid. Wil je een goed beeld krijgen van jouw gedachten, houd dan eens bij welke leuke en positieve dingen jij op een dag denkt en beleeft, maar schrijf ook de negatie punten op. Wel moet je uitgaan van het positieve en ook zo in het leven staan, om verbetering te zien. En onthoud dat je positieve dingen in alles kan zien. Een heerlijke kop koffie bijvoorbeeld, of dat ene broodje waar je al dagen zin in had.

Geef je brein prikkels voor een mentale gezondheid

Je brein heeft prikkels nodig, want dit zorgt ervoor dat het jong blijft. Dit kun je doen door nieuwe dingen te ondernemen. Ga je normaal altijd met de auto naar het werk? Ga dan nu eens op de fiets of, als het verder weg is, met de trein. Ga eens een dagje naar een stad waar je nog nooit bent geweest of bezoek een theatervoorstelling of museum. Door zulke nieuwe dingen te doen wordt je brein geprikkeld waardoor het beter gaat functioneren.

Stop met piekeren en ga leuke dingen doen

Met piekeren kom je helemaal nergens en dus kun je er het beste mee stoppen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, daarom zou je eraan moeten werken dit van je af te zetten. Bewust tijd vrij maken om leuke dingen te doen kan hierbij helpen. Dit kan uiteraard van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan het lezen van een goed boek, een film kijken, shoppen, een wandeling in het bos maken of lunchen met een vriendin. Door je bewust te zijn van het moment en echt te genieten is de kans veel kleiner dat je gaat piekeren.

Voedingsstoffen voor de mentale gezondheid

Voedingsstoffen hebben ook zeker invloed op je mentale gezondheid. Zo is zink erg goed voor je concentratie, je geheugen en het probleemoplossend vermogen. Vitamine B speelt een rol bij de energiehuishouding en magnesium draagt bij aan de geestelijke balans en helpt je bij vermoeidheid.

Lees ook: Wat zijn de risico’s van teveel ibuprofen?