ibuprofen

Af en toe een ibuprofen is helemaal niet erg, ze liggen tenslotte niet voor niets bij de drogist in de schappen. Zou dit wel kwaad kunnen, dan was het alleen mogelijk ibuprofen op recept te halen. Toch betekent dit niet dat het helemaal geen kwaad kan. Gebruik je het een maand lang elke dag, dan is de ibuprofen niet alleen veel minder effectief, maar kunnen er ook behoorlijk wat bijwerkingen optreden. Wat de risico’s van teveel ibuprofen zijn, lees je in dit artikel.

Wat is ibuprofen precies?

Wereldwijd is ibuprofen één van de meest gebruikte geneesmiddelen. Het werkt pijnstillend, remt ontstekingen, verlaagt koorts en behoort hiermee tot de groep van niet-steroïde ontstekingsremmers. Alleen, hoeveel ibuprofen mag je dagelijks innemen? Dit kun je lezen in de bijsluiter, alleen veel mensen nemen hier niet eens de moeite voor. De aanbeveling is om bij dagelijks gebruik niet langer dan 30 dagen achter elkaar ibuprofen te gebruiken. Daarnaast zou je per dag maximaal 3200 milligram mogen gebruiken.

Wanneer spreek je van teveel?

Slik je niet langer dan één maand elke dag ibuprofen, dan is er niks aan de hand. Heb jij dus drie dagen achter elkaar ontzettende pijn, en houd jij je aan die 3200 milligram, dan is er niks aan de hand. Ook niet wanneer je vervolgens een week later een ontsteking hebt en een week lang medicatie nodig hebt.

De negatieve effecten van dit medicijn komen namelijk pas in de tweede of zelfs derde maand. Allereerst is het zo dat vrij weinig mensen echt zoveel ibuprofen slikken, dat ze dit elke dag doen voor langer dan een maand. Dit is soms het geval bij atleten of bij mensen die lichamelijk elke dag pijn hebben. Wat vervolgens de gevolgen kunnen zijn, lees je hieronder:

  • Maagproblemen – Een teveel aan ibu kan maak- en darmzweren veroorzaken. Dit kan vervolgens weer leiden tot een aantal symptomen zoals buikpijn. Daarnaast kan het in een zeldzaam geval ook zorgen voor gevaarlijke interne bloedingen.
  • Hartcomplicaties – Wanneer je de ibuprofen langer gebruikt dan een maand kan het zijn dat je bloeddruk omhoog gaat waarmee je je hart belast terwijl dit niet nodig is.
  • Nierfalen – Bij heel ernstige gevallen kan ibuprofen zelfs zorgen voor nierfalen. Dit komt doordat een veranderende bloedtoevoer naar de nier ervoor zorgt dat je lichaam je in de maling kan nemen. Grote kans dat je op dat moment water inhoudt of uitgedroogd bent.

Verder is het belangrijk om te weten dat je, wanneer je zwanger bent, het gebruik van ibuprofen moet beperken. Vooral in het derde trimester is dit belangrijk, want het risico op hart- en longaandoeningen is veel hoger. Daarnaast moet je het nooit innemen met alcohol want hiermee verhoog je het risico op een maagbloeding.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van borstkanker?