gezin op vakantie aan het strand

Voor veel mensen duurt het niet lang meer voordat ze op vakantie kunnen gaan. Het is aan te raden van tevoren al na te denken over wat er allemaal meegenomen moet worden, zodat je dat niet allemaal op het laatste moment hoeft te doen. De meest belangrijke dingen zoals je paspoort, rijbewijs en tickets of andere papieren worden niet vaak vergeten, maar als het gaat om kleding inpakken kan er nog wel eens wat vergeten worden.

Wat voor soort vakantie wordt het?

Om te bepalen welke kleding je mee moet nemen, moet je natuurlijk eerst kijken naar wat voor soort vakantie het wordt. Ga je naar een warm land waar het altijd 30 graden of hoger is, dan heb je niks aan een dikke trui. Zelfs je lange broeken kun je waarschijnlijk thuis laten! Ga je echter naar bijvoorbeeld Oostenrijk, dan kan het weer behoorlijk schommelen. De ene dag geniet je van 30 graden en volop zon, en de andere dag regent het. Daarbij is het ook zo dat, als je naar één van de vele bergen gaat, het boven natuurlijk een stuk kouder is.

Bepaal het aantal kledingstukken

Ook is het goed te kijken naar hoe lang je op vakantie gaat, en het aantal kledingstukken daar op af te stemmen. Ga je twee weken lang bruinbakken in de zon, dan hoef je in principe niet heel veel kleding mee te nemen. Wil je echter tijdens je vakantie dingen ontdekken en de echte toerist uithangen? Dan zou je toch wat meer kledingstukken mee moeten nemen. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, is een shirt per 1-2 dagen voldoende, een broek kun je vaak wel 2-3 dagen aan. Denk ook aan een trui of vest voor koudere plekken, en uiteraard genoeg ondergoed.

Ga je op vakantie veel lopen, bergen beklimmen of fietsen? Dan is het niet alleen goed warme kleding bij je te hebben voor als het op 2000 meter hoogte echt koud is, maar ook de juiste kleding voor het lopen, beklimmen of fietsen. Denk aan fietsbroeken en ademende kleding, maar ook een goede jas. Een softshell jas heren of dames is een goede optie, zeker wanneer je van plan bent veel te gaan fietsen of lopen.

Met de kinderen op vakantie

Ga je met kinderen op vakantie? Dan is het zeker aan te raden een paar extra setjes kleding mee te nemen, of er moet een mogelijkheid zijn om op je vakantiebestemming de kleding te wassen. Sta je bijvoorbeeld op een camping, dan zijn daar vaak wel wasmachines aanwezig waar je tegen betaling je kleding kunt wassen. Kinderen spelen graag buiten en worden vies, dat hoort erbij. Maar als je vervolgens met zijn allen naar het restaurant wil gaan, en er ligt geen schone kleding meer, wordt het toch een ander verhaal. Zorg er dus, zeker bij jonge kinderen, voor dat je iets extra’s meeneemt.