koolhydraten

Er zijn veel diëten waarbij je goed op moet letten hoeveel koolhydraten je per dag binnen krijgt, en dat is natuurlijk niet zomaar. In dit artikel vertellen wij je waarom je koolhydraten zou moeten vermijden, maar ook wat je dan wel moet eten.

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Laten we eerst beginnen met het uitleggen wat koolhydraten precies zijn. Dit is namelijk een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten suikers en zetmeel, en deze zijn er in verschillende vormen. Sommige koolhydraten zijn erg klein, zoals suiker, en wordt daarom snel in het lichaam opgenomen. Dit wordt ook wel snelle koolhydraten genoemd. Dit zijn slechte koolhydraten. Er zijn ook goede te vinden, dat zijn langzame koolhydraten, en zijn te vinden in veel soorten groenten. Dit zijn lange koolhydraten die eerst door het lichaam in kleine stukjes moet worden geknipt om opgenomen te kunnen worden.

Wat is het probleem?

Het grootste probleem met koolhydraten is dat deze heel snel door het lichaam worden opgenomen, wat weer leidt tot verschillende problemen. Zo krijgt je lichaam in één keer veel energie te verwerken. Je lichaam maakt dan veel insuline aan om alle koolhydraten kwijt te kunnen, wat als gevolg kan hebben dat je lichaam resistent wordt tegen insuline. Als dat het geval is, ontwikkel je diabetes. Daarnaast is het ook zo dat je lichaam al die energie vaak niet kwijt kan, in dat geval wordt het opgeslagen in de vorm van vet.

Het tweede probleem is dat je niet lang een verzadigd gevoel hebt en door die energiepiek snel weer honger zal krijgen. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker voor je wordt om op gewicht te blijven.

De koolhydraten vermijden

Je doet er dus goed aan koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Je zou kunnen kiezen voor een koolhydraatarm dieet, waarbij je helemaal geen koolhydraten meer inneemt, maar zou ook kunnen kiezen voor een koolhydraatbeperkt dieet. Hierbij mag je maximaal een x aantal gram koolhydraten per dag innemen. Door dit goed bij te houden val je nog steeds af, al zou het iets langzamer gaan. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen wel een broodje te nemen, of juist wel een beetje pasta of aardappels.

Wat mag je wel en niet eten?

Veel mensen denken dat je bij een koolhydraat arm dieet vrijwel niks meer mag eten en op een houtje moet bijten, maar dat is zeker niet waar. Je mag nog heel veel eten, al moet je wel opletten dat je niet over je max heen gaat.

Dingen die je niet meer mag eten zijn onder andere: brood, pasta, aardappelen, beschuit, crackers, snoep, koek, chips, noedels, ijs, taart en cake. Alles waar suiker in zit moet je sowieso schrappen, daarnaast is het ook verstandig om geen tarweproducten meer te gebruiken.

Wat je dan wel mag eten? Een aantal fruitsoorten, groenten, vlees, eieren, zuivelproducten, noten en vis. Dit lijkt weinig, maar als je online op zoek gaat naar recepten kom je heel erg veel tegen. En wil je nou wel graag eens iets van cake eten, maak deze dan zelf met bijvoorbeeld amandelmeel, want dit mag wel.

Lees ook: Wat kost het om op kamers te gaan?