vrouw met lekkage

Misschien herken je een vieze rioollucht wel en heb je het wel eens eerder geroken. Een rioollucht in huis is zeker geen pretje. Zeker niet wanneer de stank continu aanwezig is. Dat kan het woonplezier behoorlijk beïnvloeden terwijl een rioollucht ook schadelijke gassen bevat. En dat is natuurlijk niet goed voor de gezondheid. De grote vraag is natuurlijk hoe je een rioollucht in huis oplost en in dit artikelen geven wij jou een aantal handige tips en trucs!

De oorzaken van een rioollucht in huis

Er zijn verschillende boosdoeners die een rioollucht in huis kunnen veroorzaken. We zetten ze even voor je op een rijtje.

  1. Verstopte leidingen en rioolbuizen
  2. Defecte leidingen en rioolbuizen
  3. Lekkages
  4. Onvoldoende ventilatie

Een verstopte leiding of een rioolbuis is snel te herkennen, want dan spoelt het toilet minder goed door of je ziet het water minder snel weglopen in een afvoerputje. Bij een verstopte leiding kun je vrij simpel zelf aan de slag gaan met kokend water met een beetje soda erin of een ontstoppingsmiddel dat je bij de supermarkt kunt kopen. Wanneer dit weinig tot geen effect heeft is er wellicht iets meer aan de hand.

Een defecte leiding of rioolbuis zorgt ook voor een rioollucht en vaak gaat dit probleem gepaard met lekkages waar de leiding gescheurd of gebroken is. Een beetje doe-het-zelver kan leidingen zelf vervangen of repareren, maar je zou ook een loodgieter kunnen inschakelen. Bij een gescheurde rioolbuis heb je vaak de expertise nodig van een rioleringsbedrijf die in opdracht van de gemeente de werkzaamheden uitvoeren. Overigens ben jij dan ook niet de enige die last heeft van de rioollucht, maar je buren ook. Dus het kan geen kwaad om even rond te vragen of misschien meer mensen last hebben van een rioollucht in huis.

Onvoldoende ventilatie kan ook een boosdoener zijn en gelukkig is dit vrij simpel op te lossen door simpelweg meer en beter te ventileren. Zorg ervoor dat ventilatieroosters open staan of zet gewoon de deuren en ramen tegenover elkaar open. Controleer ook of het aanwezig ventilatiesysteem nog wel voldoende werkt.

Wanneer niets helpt 

Als je van alles geprobeerd hebt en de lucht is niet weg te krijgen, dan wordt het tijd om een professioneel bedrijf in te schakelen. Die met apparatuur metingen verrichten om de bron van de rioollucht te detecteren. Als je weet wat de boosdoener is kun je ook aan een veel gerichtere oplossing werken! Vaak kunnen deze bedrijven die de metingen verrichten ook oplossingen aanbieden om de rioollucht te laten verdwijnen.

Waarom rioollucht in huis oplossen

Het spreekt voor zich dat niemand graag in een smerige lucht woont en daarom wil je de rioollucht ook zo snel mogelijk laten verdwijnen. Daarnaast kan een rioollucht ook schadelijk voor de gezondheid zijn, omdat de rioollucht schadelijke gassen kan bevatten. Wanneer deze gassen zich opstapelen en worden ingeademd, kun je gezondheidsklachten krijgen. Variëren van duizeligheid tot aan flauwvallen en van hoofdpijn tot aan misselijkheid. Een rioollucht kan zelfs een longembolie veroorzaken! Des te belangrijker is om een rioollucht direct en goed op te lossen.