brainstormen

We werken allemaal al een tijdje vanuit huis inmiddels, en ik denk dat we dit ook nog een tijdje moeten blijven doen. Toch is het af en toe belangrijk met je collega’s te brainstormen maar, hoe doe je dat? Wij geven je in dit artikel een aantal tips zodat ook jij online kunt brainstormen.

MIRO

Moet je vaak online sessies doen dan is de creative workspace MIRO een goed idee. Dit is een groot online whiteboard wat je in staat stelt eenvoudig met je team te kunnen samenwerken. Je kunt hier ideeën uitwerken, concepten bespreken en digitale prints delen; alles is mogelijk.

Zorg dat je collega’s weten hoe het werkt

Besluit je met MIRO of een ander programma te gaan werken, zorg er dan wel voor dat je collega’s ook weten hoe dit werkt. Laat je ze niet vooraf kennismaken met het programma, dan is de kans groot dat een brainstormsessie of vergadering anders verloopt dan vooraf was gepland.

Zorg voor afwisseling tijdens het brainstormen

Het is ook zeker belangrijk te zorgen voor voldoende afleiding, want alleen maar naar een scherm staren maakt je al gauw lui en zorgt ervoor dat de productiviteit omlaag gaat. Laat je collega’s een ontwerp uittekenen op papier bijvoorbeeld, zodat ze dit vervolgens tijdens de meeting kunnen laten zien. Offline bezig zijn is een hele goede manier om te zorgen voor wat afwisseling.

Logisch opbouwen

Zorg ervoor dat de sessie logisch is opgebouwd wanneer jullie gaan brainstormen. Een lay-out kan ontzettend mooi zijn en iedereen versteld doen staan, maar als het vervolgens niet effectief is heb je er niets aan. Een chronologische opbouw van links naar rechts en genummerd werkt dan nog altijd het beste.

Gebruik de pauze om het brainstormen voor te bereiden

In de pauze ben je meestal bezig met voorbereiden en opruimen, dat is tijdens een online sessie niet anders. Wil je gaan brainstormen dan is er voorbereiding nodig, zeker als je wil dat alles goed verloopt. Heb je nog wat extra tijd nodig, dan kan het geen kwaad een extra pauze in te lassen. Dit geeft jou de ruimte alles af te maken, en zo hebben je collega’s een extra beweegmoment.

Zorg voor connectie tijdens het brainstormen

Een sessie is er natuurlijk niet alleen maar om het over werk te hebben en nieuwe inspiratie op te doen, maar ook juist om elkaar weer even te zien en te spreken. Stel dus voor de microfoons open te laten zodat je elkaar kan horen, maar zorg er daarnaast ook voor dat je altijd een connectie maakt wanneer je aan het woord bent. Kijk in de camera en zorg voor interactie, dat staat veel spontaner dan wanneer je naar je scherm kijkt.

Lees ook: Welke soorten zonwering zijn er?