kleding

Het opknappen van je kleding is een goede optie wanneer je graag wat duurzamer zou willen leven. Een duurzame leefstijl begint natuurlijk met het stoppen met kopen van nieuwe kleding, of dit aantal in ieder geval heel erg terugdringen. Maar ook je kleding repareren zodat je het langer kan dragen hoort hier zeker bij! Misschien heeft jouw favoriete broek wel een vlek die je er niet meer uit krijgt, of is die ene lekkere trui gekrompen in de was. Geen reden om het weg te gooien! Met de tips in dit artikel kun jij je kleding opknappen zodat je er nog lang plezier van hebt.

Kleine irritaties aan je kledingstukken

Iedereen heeft weleens last van kleine irritaties. Voor de één betekent dit dat het tijd is om direct nieuwe kleding te kopen, de ander gaat hier duurzamer mee om en verhelpt het probleem. Heb je bijvoorbeeld een kleine vlek of een gaatje in een kledingstuk, dan is dit nog geen reden om het weg te gooien. Door het te verbergen met bijvoorbeeld een patch of button zie je er niks meer van en daarnaast wordt het kledingstuk dan ook nog persoonlijker. Is het echter een grote vlek, of zit het op een plek waar een patch niet mooi zou staan? Maak dan stippen of andere patronen met textielverf en een stempel of spons. Doe dit totdat je tevreden bent en het niet opvalt dat je de stip hebt gezet omdat er een vlek zat. Als de verf droog is gebruik je een strijkijzer om de verf te fixeren.

Ook een lamme rits kan erg irritant zijn, maar is zo opgelost. Dit doe je heel simpel door een elastiekje of een sleutelring aan de rits vast te maken en deze rond de knoop vast te zetten. En heb je te hard aan het koordje van je capuchon of joggingbroek getrokken? Duw dan het stukje koord aan de andere kant in een rietje en zet dit vast met de nietmachine. Duw vervolgens het rietje door de tunnel van je capuchon totdat je allebei de uiteindes weer hebt!

Heb je veel lange jurken in je kast hangen, maar ben je hier eigenlijk wel klaar mee? knip dan het gewenste stuk eraf en naai de zoom netjes om met de hand of een naaimachine als je hier handig mee bent. Zo heb je binnen een korte tijd een jurk waarmee jij je benen kunt showen! En heb je shirts of blouses in de kast liggen waarvan de mouwen eigenlijk net iets te kort zijn? Je kan er dan voor kiezen de mouwen er helemaal af te halen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen een stuk mouw eraan vast te maken voor een speelse look. En wil je het nou helemaal uniek, haal de oude mouwen er dan vanaf en bevestig er nieuwe aan! Doe dit uiteraard wel aan de binnenkant, zodat de naden daar zitten en je deze aan de buitenkant niet ziet.

Je kleding opknappen

Ben je klaar met die saaie spijkerbroek? Maak er dan rafels aan! Dit doe je ontzettend makkelijk met een schaar, een naald en de wasmachine. Heeft je spijkerbroek een zoom, dan knip je deze er eerst af. Vervolgens ga je met de naald aan de slag en haal je de rafels één voor één uit de stof. Dit is een werkje dat je niet gehaast moet doen, want daar wordt het niet mooier van. Gooi hem daarna in de wasmachine en je zal al direct verschil zien.

Ook wanneer je een saaie spijkerjas of parka hebt kun je deze heel makkelijk zelf opknappen, bijvoorbeeld met een favoriete quote. Dit kun je uit de losse pols op je jas maken met textielverf, maar je zou het ook met tape op je jas kunnen plakken en de contouren markeren. Zorg er wel voor dat je textielverf gebruikt en dat je dit goed laat drogen. Wanneer het helemaal droog is gebruik je een strijkijzer om de verf te fixeren. Dit zorgt ervoor dat de verf blijft zitten als je de jas in de wasmachine stopt.